Btw-identificatienummer

Als je een bedrijf start en de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de btw, dan heb je een btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer nodig. Wat zijn dat? Waarom heb je ze nodig? En hoe controleer of check je het btw-id van je klant? Vind hier het antwoord op al je vragen over deze nummers.

Wat is een btw-identificatienummer?

Een btw-identificatienummer is voor eenmanszaken en zzp’ers een uniek nummer. Het nummer krijg je van de Belastingdienst als zij je als ‘ondernemer voor de btw’ zien. Je gebruikt je btw-id voor alle contacten met klanten en leveranciers, zoals op je facturen en website. Kortom, op al je uitingen naar buiten.

Het btw-id heeft in tegenstelling tot het oude btw-nummer géén koppeling met je Burgerservicenummer (BSN). Hierdoor is je privacy beter beschermd. Het nieuwe btw-id ziet er zo uit:

  • de landcode NL
  • 9 (willekeurige) cijfers
  • de letter ‘B’
  • een controlegetal van 2 cijfers

Voorbeeld btw-identificatienummer: NL 00099998B57.

Btw-id vermelden

Je moet je btw-id vermelden op je facturen. De datum die je op je factuur zet bepaalt de aangiftedatum. Dus verstuur je een factuur op 15 september? Dan moet je de btw van deze factuur meenemen in je aangifte van het 3e kwartaal. Zelfs als je dit bedrag nog niet in het 3e kwartaal hebt ontvangen.

Verkoop je via internet of bied je daar je diensten aan? Vermeld je btw-id nummer dan ook duidelijk op je website.

Wat is een omzetbelastingnummer?

Voor het contact met de Belastingdienst gebruik je vanaf nu het omzetbelastingnummer (dat is je oude btw-nummer). Voor eenmanszaken is het omzetbelastingnummer gebaseerd op het BSN. Je gebruikt het omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte, het terugvragen van oninbare btw en het verleggen van je btw. Het nummer ziet er zo uit:

  • een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer (BSN)
  • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Voorbeeld omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Hoe krijg ik mijn btw-id en omzetbelastingnummer?

Hoe en welke nummers je krijgt, hangt af van je rechtsvorm:

Nummers voor je eenmanszaak

Als je je eenmanszaak inschrijft bij KVK, krijg je van de Belastingdienst binnen 2 weken 2 brieven. 1 brief met daarin je omzetbelastingnummer en 1 brief met je btw-identificatienummer.

Waarom krijg je als eenmanszaak 2 nummers?

Het oude btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers was gebaseerd op je BSN nummer. Met het gebruik van het nieuwe btw-id wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. Eenmanszaken krijgen nu een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.

Nummers voor overige rechtsvormen

Een besloten vennootschap (bv) oprichten gebeurt via een notaris. De notaris richt de bv op en schrijft deze in het KVK Handelsregister. De Belastingdienst wordt hier automatisch over ingelicht en stuurt je binnen 2 weken een brief. Ook bij de inschrijving van een vof, maatschap of andere rechtsvormen krijg je na inschrijving bij KVK binnen 2 weken een brief van de Belastingdienst. In deze brief staan je btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De 2 nummers verschillen voor alle rechtsvormen (behalve de eenmanszaak) nauwelijks van elkaar. Alleen het btw-id bevat de letters NL en het omzetbelastingnummer niet. Voor ‘niet-éénmanszaken’ zijn de 9 cijfers van het omzetbelastingnummmer/btw-id gelijk aan het RSIN dat VOF’s, CV’s, Maatschappen, BV’s hebben (krijgen).

Verschil KVK-nummer en nummers Belastingdienst

Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-id gebruik je voor het contact met je klanten en zet je op je website en facturen. Het omzetbelastingnummer gebruik je voor al het contact met de Belastingdienst.

Btw verleggen

Verleg je de btw? Dan breng je géén btw in rekening. Op je factuur zet je ‘btw-verlegd’ en het btw-id nummer van je afnemer.

Nummer kwijt?

Bewaar het nieuwe btw-identificatienummer goed. Ben je het toch kwijt? Dan kun je een kopie van de brief met het nummer aanvragen via de Belastingtelefoon: 0800-0543.
Ben je je omzetbelastingnummer kwijt? Log dan in bij het ondernemersportaal, waar je bijvoorbeeld ook je btw-aangifte doet. Daar zie je het nummer staan.

Wat is het nummer van mijn klant of leverancier?

Ben je op zoek naar het btw-id of omzetbelastingnummer van een bedrijf? Of wil je een nummer van een zakenpartner controleren? Vaak staat het btw-id op de website van je klant. Zo niet, neem dan contact op met het bedrijf zelf. Je kunt de nummers namelijk alleen rechtstreeks van klant of leverancier ontvangen.

Hoe check ik de nummers?

Wil je controleren of je met een ondernemer te maken hebt? Of wil je weten of de ondernemer nog steeds als ondernemer bekend staat? Je kunt het btw-nummer of btw-identificatienummer van een Nederlandse of Europese klant controleren op de site van de Europese Commissie. Ook naam- en adresgegevens van zakenpartners kun je hier nakijken.